Кои дни са безопасни за избягване на бременността?

Кои дни са безопасни за избягване на бременността?

Posted by aperez | September 16, 2022 | Blog

Кои дни са безопасни за избягване на бременността?

Разбирането на кои дни от менструалния цикъл човек е най -плодороден, може да помогне на хората да избегнат бременността.

Вероятността на човек от бременност може Увеличете или намалете в зависимост от това къде се намират в менструалния си цикъл.

потенциалекс цени

Хората, които се опитват да избегнат зачеването, могат да се опитат да проследят менструалния си цикъл и да планират да правят секс около най -плодородните си дни.

Тази статия разглежда как плодородието се издига и пада по време на менструалния цикъл на човек и някои сигнали, за да се внимава, за да помогне за определяне на ден на ниска плодовитост.

Кога е най -малко вероятно бременността?

Въпреки че менструалните цикли могат да варират от човек на човек, средната дължина е 28 дни.

яйчниците освобождават яйце или овулират, около 10–16 дни преди началото на менструацията. Времето около овулацията се нарича прозорец на плодовитостта, защото това са най -плодородните дни в менструалния цикъл.

Възможно е да забременеете през 5 -те дни, водещи до овулацията и в същия ден. Едно яйце може да оцелее до 24 часа след освобождаването и спермата може да оцелее до 7 дни след секса. Следователно е възможно също да забременеете в 2 дни след овулацията, но това е по -малко вероятно.

В резултат на това има около 21 дни в менструалния цикъл, на който бременността е по -малка вероятна. Дните преди и по време на менструацията са най -малко плодородните дни на менструалния цикъл.

Хората с менструален цикъл, който е по -къс от 28 дни, могат да овулират в рамките на дни след края на периода им.

Менструалните цикли могат да се съкращават с възрастта, особено след 35 -годишна възраст.

Колко скоро преди или след период човек може да забременее?

Фертилитетът се увеличава рязко около 12–14 дни преди менструацията, така че незащитен секс е по -вероятно да доведе до бременност през това време.

е малко вероятно, но е възможно, че концепцията ще се появи в The 1 или 2 дни след период, тъй като спермата може да оцелее до 7 дни след секса.

Например, една двойка може да прави секс в деня след приключване на период. Ако овулацията се появи в този ден или в рамките на следващите 6 дни, бременността е възможна.

Хората с по -къси менструални цикли са по -склонни да забременеят в дните след приключване на периода, тъй като овулират по -рано.

Как работят овулацията и бременността?

Овулацията е процесът на яйце, развиващо се в яйчниците и яйчниците, освобождаващи яйцето всеки месец. Обикновено се случва 10–16 дни преди началото на следващия период, въпреки че менструалните цикли могат да варират по дължина.

За да се появи зачеването, спермата трябва да оплоди яйцеклетката. След като яйчниците освободят яйцето, то преминава във фалопиевата тръба. Ако се е случил секс, яйцето ще срещне спермата.

Вероятността да забременее се увеличава, ако спермата вече е във фалопиевата тръба, когато се появи овулация. Поради тази причина хората най -вероятно ще забременеят в дните, водещи до овулацията.

Веднъж оплодено, яйцето пътува по -далеч по фалопиевата тръба до матката, където имплантира в маточната облицовка и В ембрион.

Ако сперматозоидите не оплождат яйцето, обаче, маточната лигавица се разпада и напуска тялото по време на менструацията.

Какви са методите за осъзнаване на плодовитостта?

Методите за осъзнаване на плодовитостта (FAMS) са начини, по които хората могат да проследяват месечните си менструални цикли и да идентифицират най -малко плодородни дни.

Хората, които не желаят да забременеят, могат след това да планират да правят секс в онези дни. Те също така могат да пожелаят да избегнат вагинален секс или да използват контрол на раждаемостта в дните, в които се идентифицират като особено плодородни.

FAMS също понякога са известни като естествено семейно планиране или метод на ритъм.

Има различни видове семейства, които хората могат да използват, за да идентифицират най -много и най -малко плодородни дни. Някои хора използват само един, докато други използват комбинация от следното.

Проследяването на температурата им

Температурата на проследяване през целия менструален цикъл може да помогне за прогнозиране на овулацията. Телесната температура обикновено се повишава около овулацията от 96–98ºF (35–36ºC) до 97–99ºF (36–37ºC).

Хората, които използват температура като фамилия, ще трябва да приемат температурата си всеки ден и да проследяват и проследяват и проследяват и проследяват и проследяват и проследяват и проследяват и проследяват и проследяват и проследяват и проследяват и проследяват и проследяват и проследяват и проследяват и проследяват и проследяват и проследяват и проследяват и проследяват и проследяват и проследяват и проследяват и проследяват и проследяват и проследяват то с приложение за диаграма или плодовитост. Експертите препоръчват да се монифицират температурата в продължение на 3 месеца, преди да я използвате като надеждна фам.

Изследване на цервикалната им слуз

цервикална слуз или вагинален разряд, промени в цвета, текстурата и силата на звука в целия цялата. менструален цикъл.

В най -плодородните дни на човек слузът ще се почувства хлъзгав, подобен на суровия яйчен белтък. В по -малко плодородните им дни той ще бъде лепкав и облачен. В най -малкото им плодородни дни може да има малко или никаква слуз.

Точно както при телесната температура, индивидът може да използва приложение за диаграма или телефон, за да проследи цервикалната си слуз.

, използвайки календар

Календарният метод включва проследяване Менструалният цикъл и ръчно разработване кои дни са най -малко и плодородни.

Планираното родителство предполага, че хората следват менструалния си цикъл за поне шест периода, преди да използват метода на календара като форма на контрол на раждаемостта.

Този метод може да бъде по -труден за използване за хора с Различни дължини на менструалния цикъл и хора с менструални цикли, които са по-къси от 27 дни.

Няколко безплатни и платени инструмента и приложения са на разположение, за да помогнат на хората да проследяват своята цервикална слуз и температура през техния менструален цикъл. Планирано родителство предлага и календарна диаграма за отпечатване и актуализиране всеки ден.

Някои хора може да предпочетат да използват низ от мъниста, наречени Cyclebeads, за да им помогнат да следят менструалния си цикъл.

Ефективни ли са FAMS за контрол на раждаемостта?

Според Националната здравна служба (NHS), FAMS може да бъде до 99% ефективни, ако хората ги следват внимателно.

Въпреки това, планираното родителство оценява, че FAMS е около 76–88% ефективни. Тези числа означават, че 12–24 двойки от 100, които използват FAMS, все още могат да представят.

Други форми на контрацепция, като вътрематочни устройства (IUD) и импланти, обикновено са по -ефективни от FAMS.

Възможно е да се повиши ефективността на FAMS чрез:

  • Поемане на съвети от медицински специалист, който има експертни познания за използването на FAMS
  • Проверка на телесната температура, Цервикална слуз, дължина на менструалния цикъл и други знаци на плодовитостта всеки ден
  • Избягване на вагинален секс или използване на друга форма на контрол на раждаемостта в най -плодородните дни

Някои фактори могат да повлияят Сигнали за плодовитост, като:

  • заболяване, стрес и пътуване в различни часови зони
  • Вагинални инфекции, като млечница или полово предавана инфекция (STI)
  • Прекомерна консумация на алкохол
  • Нередовни периоди
  • Използване на хормонална контрацепция в месеците преди използването на FAMS

също е важно хората да проверяват Тяхната температура при TH E същото време всеки ден. Ако човек забрави или запише температурата си в различно време на деня, техните показания няма да бъдат точни.

NHS казва, че може да отнеме 3–6 месеца, за да се запознае с менструалния цикъл, така че Fams не са лесен, бърз или напълно надежден начин за предотвратяване на бременността.

Също така, FAMS не предлагат никаква защита срещу ППИ.

как да се предотврати бременността

Единственият напълно надежден метод за предотвратяване на бременността е въздържанието от вагинален пол. Въпреки това, други форми на контрол на раждаемостта са високоефективни, когато хората ги използват правилно.

С типична употреба нивата на ефективност за всяка форма на контрол на раждаемостта са както следва:

таблица>

Форма на контрол на раждаемостта имплант за контрол на раждаемостта контрол на раждаемостта Контролен вагинален пръстен на раждаемостта контрацептивен пластир Контролни хапчета за раждане Контрол на раждаемостта спермицид и контрацептивен гел до 86% Цервикална капачка до 86% Вътрешен презерватив Оттегляне Преди еякулация до 78%

По -постоянни мерки, като стерилизация и вазектомия, са 99% ефективни.

Аварийна контрацепция

Хората, които имат опасения, че тяхната фамилия не е надеждна, могат да намерят успокоение при използването на спешна контрацепция.

Има два основни типа спешни контрацепта Йон: IUDs и аварийни контрацептивни хапчета (ECP).

IUDS

Това са малки, Т-образни устройства, изработени от мед и пластмаса. Като форма на спешна контрацепция те освобождават мед, за да спрат оплоденото яйце от имплантиране.

лекар може да вмъкне това устройство в матката в рамките на 5 дни след незащитен секс или до 5 дни след овулация.

IUDs са 99% ефективни за предотвратяване на бременност. Лекар трябва да постави тези устройства в клиника.

ecps

Човек трябва да вземе ECP възможно най -скоро и в рамките на 5 дни след незащитен секс, в зависимост от вида на хапчето.

ECP са достъпни за закупуване в дрогерии без ограничение.

Резюме

плодородието може да се издигне и да попадне през менструалния цикъл на човек. Той се увеличава около времето на овулацията.

Хората, които желаят да намалят вероятността си да забременеят, могат да пожелаят да използват FAMS, за да проследят плодородието си и да планират секса.

за FAMS да бъде ефективен , От съществено значение е човек да проследява няколко месеца сигнали за плодовитост, за да очертае висока плодовитост и дни с ниска плодовитост. Това обаче все още не е най -надеждният метод на контрацепция.

  • Бременност/акушерство
  • Здравословно/гинекология на жените
  • забременяване

Contents

Related Blogs

Posted by aperez | 29 March 2024
October 23, 2023. The pair had been observed on a intimate supper date in Kansas Town one particular day following his activity. The two reportedly pulled up to the cafe...
Posted by aperez | 29 March 2024
Goldman claimed that even after Alexander admitted to faking the DMs from Kardashian, she “continued to make outrageous defamatory smears about Khloé, harassing her and seeking to drag her into...
Posted by aperez | 28 March 2024
Calvin Harris (2015-2016)Calvin Harris and Taylor Swift were launched by mutual close friend Ellie Goulding at the Elle Style Awards in February 2015, and their romance promptly captured the public’s...